Bursa’da Kardeş Ekosistemi ile Ucuz ve Doğal Et Üretimi
8 yıldır Bursa’da büyükbaş hayvancılık yapan iki kardeş, geliştirdikleri ekosistemle maliyetleri düşürerek ucuz ve doğal et üretiyor. Kardeşler, hayvan gübresiyle yetiştirdikleri doğal ürünleri hayvan yemi olarak kullanıyor, çiftliklerinde ucuz ve doğal et üreterek israfın önüne geçiyor.
Bursa’nın kırsal Karacabey ilçesinde yaşayan iki kardeş, sırt sırta kurdukları 15 dönümlük çiftlikte ucuz ve doğal et üretiyor. Çiftlik içinde bir ekosistem oluşturan kardeşler, hayvanları 300 dönüm arazide yetiştirdikleri hayvan gübresi, mısır, ot ve samanla besleyerek hem maliyetleri düşürüyor hem de doğal ürünler elde ediyor. Kendi kendine yeten çiftlikte üretilen hiçbir şey israf edilmezken, maliyetler minimuma indirilerek ucuz et elde ediliyor. Çiftlikteki hayvanların gübresini hiçbir katkı maddesi eklemeden hayvan yemi olarak kullanan çiftçiler, sürdürülebilir sistemleriyle diğer çiftçilere örnek oluyor. Kardeşler, hayvan yeminden sütüne kadar tamamen doğal ürünler ürettiklerini ve bu sayede halk sağlığını koruduklarını belirtti. Yerel hayvanları kullandıklarını söyleyen kardeşler, çiftliklerine dışarıdan hiçbir ürün sokmadıklarını söyleyerek milli servete katkı sağlıyor.
“Et fiyatlarını kontrol edemediğimiz için elimizdeki tek şey üretim maliyetlerini düşürmek.”
Et ve süt ürünlerinde yüksek fiyatlardan vatandaşların yanı sıra yetiştiricilerin de etkilendiğini belirten 37 yaşındaki Fatih Eren, “Sokaktaki vatandaşın en büyük sorunu fiyatların artması, herkesin gözü onda” Et ve süt fiyatlarının ne zaman düşeceği kulağımıza çalınıyor Biz yetiştiricilerin en büyük sıkıntısı ne yazık ki fiyatların düşmesi Et fiyatları ne zaman artacak Et fiyatlarını kontrol edemediğimiz için elimizde kalan tek şey üretim maliyetlerini düşürmek. Amacımız etin halka sağlıklı bir şekilde ulaştırılmasıdır ve bunun için işletmemizde öncelikli olarak yerel cins hayvanları kullanıyoruz.Çiftliğimizde 300 dönümlük araziyi işliyoruz ve bu araziyi hayvanlarımızın bakımı için kullanıyoruz. “Dışarıdan ürün almıyoruz, hayvanları tamamen doğal ve sürdürülebilir bir politikayla yetiştiriyoruz. Ürettiğimiz gübreyi tarlalarımızda kullanıyoruz, dışarıdan suni gübre almıyoruz” dedi.
“Mutlu bir hayvan bize istediğimiz verimi verir.”
Çiftlikte yetiştirilen hayvanların tüm ihtiyaçlarını sürdürülebilir bir sistemle karşılayabileceklerini belirten 31 yaşındaki Tuna Eren, “Hayvanların memnuniyeti bizim için çok değerli çünkü hoş bir hayvan bize istediğimiz verimi verir. Hayvanların ihtiyacı ne ise onu karşılamak zorundayız ve buradaki artışlardan etkilenmemek için hayvanları samanla besliyoruz, ot, tahıl gibi birçok yem hammaddesini besliyoruz. Artışlardan etkilenmemek için, bu ürünleri çiftliğimizde zamanında depoluyor ve 1 yıllık beslenme planımızı buna göre planlıyoruz.Yem sürecinde teknolojiden, mısır silajında, yüksek nemli dane mısırdan yararlanıyoruz.Bu teknolojilerden faydalanıyoruz.Hayvanların memnuniyeti bizim için çok değerli. Otlaklarına sırt kaşıma fırçası koyuyoruz, aşırı gübreden etkilenmemeleri için günde iki kez diplerini sıyırma sistemiyle sıyırıyoruz.Buradaki amacımız hayvanlara sessiz ve huzurlu bir ortam sağlamak ve daha fazlasını sağlamak. biz onlara sahip çıkıyoruz, onlar da bize istediğimiz eti veriyorlar. Çiftliğimizde bir hayvan mutlu ve huzurluysa yem tüketimi artar. Yem tüketimi arttıkça hayvanın verimliliği de artıyor ve daha sağlıklı bir üretim modeli yaratıyoruz. Hayvanların ihtiyaçlarını tam olarak karşılamamız gerekiyor, önlerine yalama taşları koyarak tuz ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Ülkemizdeki değişken piyasalarda ve dalgalanmalarda üretim maliyetlerimizi azaltmak ve dengelemek için birçok strateji uyguluyoruz. Tarımdan üretime, gübrelemeye kadar her geçen gün kendimizi geliştiriyoruz, geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
“Çiftliğin sisteminde israf olan hiçbir şey yok”
Artan yemleri bile değerlendirerek israfın önüne geçtiklerini belirten Eren, “Aslında bu çiftlikte et üretiyoruz ama aynı zamanda gübre de üretiyoruz. Bin yılda biriktirdiğimiz gübreleri kullanarak yüksek verimli, ekonomik yem üretiyoruz. tonluk sıvı gübre depomuzu tarlalarımızda bulunduruyor ve bu yemi hayvanlarımıza besleyerek verimli gıda üretiyoruz.” Hayvancılıkla uğraşıyoruz. Çiftliğin sisteminde israf edilen hiçbir şey yoktur. Amacımız et üretmek ama hayvanlara verdiğimiz arta kalan yemleri koyunlarda kullanıyoruz, hatta arta kalan yemleri tavşanlara ve diğer çiftlik hayvanlarına vererek çiftlikte israfın önüne geçiyoruz. Ucuz et üretiminde en önemli nokta yem maliyetlerinin düşürülmesidir. “Çiftlikte bunu başarmanın yolu, çiftliğimize hasat zamanında ihtiyaç duyduğumuz hammaddeleri sağlamaktır” dedi. -BURSA