Mehmet Şimşek’in enflasyon yorumu, Microsoft bilançosu, ABD enflasyon verisi: Piyasalarda neler oluyor?
Investing.com – ABD hisse senedi vadeli işlemleri, Google’ın sahibi Alphabet (GOOGL) ve yazılım devi Microsoft’un (MSFT) kazançlarına odaklanarak haftanın son işlem seansına doğru yükseliyor. Yatırımcılar ayrıca Fed’in para politikası görüşmelerinde rol oynayabilecek, yeni bir enflasyon göstergesinin açıklanmasını bekliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun yaz ayılarında çok hızlı düşeceğini ifade etti.
1. Vadeli işlemler yükseldi
Yatırımcılar, büyük teknoloji şirketlerinin kazançlarını sindirip ABD’den gelecek enflasyon verilerinin beklerken New York’ta hisse senedi vadeli işlemleri yükselişe geçti.
Dow %0,1, S&P 500 %0,8 ve Nasdaq 100 %1,1 artış gösterdi.
InvestingPro kullanın, profesyoneller gibi kazanın! %20 indirim kodu: INVTROZEL1A
Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz.
Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.
Wall Street’teki ana endeksler, ABD’nin ilk çeyrekteki ekonomik büyümesinin beklenmedik şekilde zayıf çıkmasının etkisiyle, önceki seansı düşüşle tamamladı. Rakamlar, yapışkan enflasyonun devam ettiğine dair işaretlerle birleştiğinde, Fed’in bu yıl içinde faizleri düşürmeye başlayabileceğine dair umutları azalttı.
Ayrıca Facebook’un sahibi Meta Platforms’un (META), yapay zeka hedeflerine yönelik hızlandırılmış harcamalar nedeniyle gelecekteki gelirlerinin darbe alabileceğine işaret eden sonuçları da duyarlılığı azalttı. Şirket hisseleri, dün %10’dan fazla değer kaybederek özellikle iletişim sektöründeki hisse senetlerini aşağı çekti. Sağlık hizmetleri, temel tüketim malları ve gayrimenkul gibi diğer segmentler de geriledi.
2. Alphabet ve Microsoft hisseleri sıçradı
Bu arada Alphabet, beklenenden daha iyi ilk çeyrek geliri bildirerek hisse başına 20 sentlik ilk temettü açıklamasının ardından hisseleri yükseldi.
California merkezli arama devinin gelirleri, kısmen Azure bulut bilişim platformundaki yapay zeka hizmetlerine yönelik artan talep sayesinde, bir yıl önceki 69,8 milyar dolardan üç aylık dönemde 80,5 milyar dolara yükseldi ve Wall Street’in 78,7 milyar dolarlık tahminlerinin üzerine çıktı. Hisse başına 1,89 dolarlık kazanç, 1,51 dolarlık konsensüs tahminlerini aştı.
İşletme marjı da %25’ten %32’ye yükselerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve bu gelişme, analistler tarafından Alphabet’in yapay zeka yeteneklerini geliştirmek için daha fazla harcama yapma planına rağmen maliyetleri kontrol altına almaya çalıştığının bir işareti olarak değerlendirildi.
Yeni ortaya çıkan teknoloji, Alphabet’in rakibi Microsoft’un bulut bölümünü de destekledi. ChatGPT üreticisi OpenAI’a yaptığı 13 milyar dolarlık yatırımla, yapay zekaya hücumda erken bir pay elde eden Seattle merkezli grup, tahminleri aşan bir gelir açıkladı ve hisseleri kapanış zilinden sonra yeşile döndü.
Microsoft’un Mali İşler Müdürü Amy Hood da üretken yapay zeka tekliflerine yönelik talebi karşılamaya yardımcı olmak için sermaye harcamalarının “önemli ölçüde” artacağını söyledi.
3. Snap’in kazançları tahminleri aştı, hisseler hızla yükseldi
Snap hisseleri, beklentilerin üzerinde gelen üç aylık gelir ve kullanıcı verileri rakamlarıyla yükseldi.
Los Angeles merkezli sosyal medya grubu, büyük ölçüde reklam hizmetlerindeki gelişmeler nedeniyle yılın ilk üç ayında, 2023’ün aynı dönemine kıyasla %21 artışla 1,2 milyar dolar gelir elde ettiğini açıkladı. Analistler 1,12 milyar dolar gelir bekliyordu.
Snapchat uygulamasındaki günlük aktif kullanıcı sayısı da 419,6 milyonluk tahminlerin üzerine çıkarak 422 milyona ulaştı.
Hafta başında Meta’nın hayal kırıklığı yaratan sonuçlarının ardından yakın mercek altına alınan Snap, cari çeyrek için 1,23 milyar ila 1,26 milyar dolar arasında gelir öngördüğünü de açıkladı. Analistlerin tahmini, 1,22 milyar dolar olması yönündeydi.
4. PCE verileri bekleniyor
Ekonomistler, Fed’in bu yılki olası faiz indirimlerine nasıl yaklaştığını etkileyebilecek bir enflasyon göstergesi olan Mart ayı kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinin, karışık bir görünüm sunacağını düşünüyor.
Genel ölçümün aylık bazda %0,3 ile büyük ölçüde değişmeden kalması beklenirken yıllıklandırılmış rakamın, Şubat ayındaki %2,5’ten hafif bir artışla %2,6’ya yükselmesi bekleniyor.
“Çekirdek” PCE olarak adlandırılan ve gıda ve yakıt gibi volatil kalemleri dışarıda bırakan verinin de Şubat ayındaki %0,3’lük aylık hıza büyük ölçüde eşit olması bekleniyor. Yıllık bazda ise %2,6 ile bir önceki %2,8’lik seviyeye göre yavaşlayacağı tahmin ediliyor.
Enflasyonun düşürülmesi, Fed’in borçlanma maliyetlerini yirmi yılın en yüksek seviyesine çıkarma kararının temel dayanaklarından biri oldu. Bu yılın başlarında, politika yapıcıların yakın zamanda faizleri düşürmeye başlayacağı yönünde yaygın bir kanı vardı ancak inatçı fiyat baskıları ve ABD ekonomisinde devam eden güç, birçok yatırımcının bu beklentileri geri çekmesine neden oldu.
5. Petrol olumlu bir hafta bitirme yolunda
Petrol fiyatları Avrupa ticaretinde hafifçe yükseldi ve yatırımcıların, muhtemelen daha sıkı arz ve Orta Doğu’da devam eden jeopolitik huzursuzluğu göz önünde bulundurmasıyla haftayı olumlu bir şekilde bitirmeye hazırlanıyor.
Ancak günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ve faiz oranlarının seyrine ilişkin daha fazla ipucu verebilecek ABD enflasyon verileri öncesinde piyasaların gergin olması nedeni ile petroldeki yükseliş ılımlı oldu.
Brent %0,7 artışla 89,67 dolara yükselirken WTI ham petrol vadeli işlemleri %0,7 artışla 84,15 dolar oldu.
6. Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuştu
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuştu. Şimşek yaptığı konuşmada, “Orta Vadeli Program çalışıyor, istenen sonuçları veriyor. Programımızı güçlendireceğiz ve uygulamakta, Türkiye’nin makro ekonomik sorunlarını çözmekte kararlıyız.” diyerek programa olan güvenini vurguladı.
Sözlerine devam eden Şimşek, şu ifadelere yer verdi:
“En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı ve onu destekleyici şekilde mali disiplin.
Dezenflasyon zaman alıyor, enflasyonla mücadele bir süreç işidir. Enflasyonu sıkı para, maliye politikası, hedeflerle uyumlu bir gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı ile düşüreceğiz, sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacağız.
Kur oynaklığı azaldı. Ekonomide dengelenme başladı. Türkiye’nin dış kaynak ihtiyacı azalıyor.
Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek. Baz etkisi var, program etkisi de var. Piyasa beklentilerinin zaman içerisinde bizim hedeflerimize yakınsayacağına inanıyoruz.”